Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Rigoletto med ny orkesteruppställning

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Rigoletto med ny orkesteruppställning

Lördagens nypremiär av Rigoletto är den 47:e i denna uppsättning och den 480:e gången som verket ges på Kungliga Operan sedan premiären 1861. Titelrollen görs för första gången av Jesper Taube.

I samband med nypremiären provar orkestern, Kungliga Hovkapellet, en ny uppställning som är vanlig i italienska operahus. Första violin sitter helt i mitten och träblåset längs barriären till vänster om dirigenten. En av fördelarna är att melodistämman bär ut optimalt i salen och blir tydligare för samtliga musiker även i diket, allt enligt orkesterchef Fredrik Andersson.

2 kommentarer till ”Rigoletto med ny orkesteruppställning”

  1. Bo Olsson skriver:

    Snarare en fråga: vem avgör normalt de olika stämmornas placering i orkestern när man ändrar den gängse? Dirigenten för resp. konsert/föreställing eller orkesterchefen eller någon annan?

  2. Oftast har man några olika placeringar som man växlar emellan beroende på orkesterns storlek. Sen tror jag att alla orkestrar experimenterar med nya varianter för att hitta vad som fungerar optimalt akustiskt i salen. I ett orkesterdike är det lite extra krångligt eftersom utrymmet ofta är relativt begränsat.

    I Kungliga Hovkapellet finns en placeringsgrupp med representanter från orkesterns olika sektioner som tillsammans med orkesterchefen resonerar kring placeringsfrågor. I princip har orkesterchefen sista ordet, ibland har dirigenter speciella önskemål men inte så ofta som man kan tro!

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen