Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Fem frågor till Anders, ny 1:e konsertmästare

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Fem frågor till Anders, ny 1:e konsertmästare

Hej Anders Nilsson! Under våren har du blivit anställd av Operan som ny 1:e konsertmästare. Grattis! Från hela orkestern vill vi önska dig varmt välkommen som fast medlem i Hovkapellet.

Berätta lite kort om dig själv?
Jag kommer från Oslo, där jag växte upp i stråkmiljön på Barratt Dues Musikkinstitutt och studerade senare i Berlin på Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” och i Stockholm på Edsbergs slott. I starten av karriären spelade jag mest kammarmusik, och ett tidigt samarbete med Trondheim Solistene öppnade en väg som spelande ledare av kammarorkestrar där jag de senaste åren bl.a. har gjort många turnéer med Kammerorchester Basel. Jag har även lett flera projekt med Wermland Operas orkester och blev engagerad som konsertmästare till deras Ringen-cyklel 2011. Efter det följde engagemang i flera orkestrar och jag var anställd som konsertmästare i Kringkastingsorkesteret innan jag kom till Hovkapellet.

Vad är det som gör operajobbet speciellt?
Att vara del av en stor teater är roligt. Jag gillar att sitta i diket och stödja showen på scenen samtidigt som jag själv får uttrycka mig i spelet.

Vilka är dina egna inspirationskällor eller förebilder?
Den sortens konst och musik som har förmågan att ta en in i en annan värld. Och människor förstås. Mina vänner är mina viktigaste förebilder, och mina största idoler är Jascha Heifetz, Charlie Chaplin och Jimi Hendrix.

Vad lyssnar du på för musik när du är ledig?
För det mesta olika sorters alternativ rock.

Vilka egenskaper tycker du är de viktigaste hos en konsertmästare?
Tydligt kroppsspråk, smittande spelsätt, flexibilitet, bra rytmik.

Kategorier: musiker, orkestern

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen