Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Hovkapellet och Renes med Bruckners åtta i Berwaldhallen

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Hovkapellet och Renes med Bruckners åtta i Berwaldhallen

På söndag, den 23 september, beger sig Kungliga Hovkapellet – med nye chefdirigenten Lawrence Renes i spetsen – till Berwaldhallen för att gemensamt framföra Bruckners symfoni nummer åtta. Detta blir Lawrence Renes premiärkonsert.

Anton BrucknerDen 8:e symfonin kallas ofta ”den apokalyptiska”. Efter uruppförandet i Wien 1892 skrev tonsättarkollegan Hugo Wolf: ”Symfonin är skapad av en titan och övergår alla hans andra symfonier i andliga dimensioner, originalitet och storhet.”

Lawrence Renés är chefdirigent på Kungliga Operan fr o m säsongen 2012/13. Sedan debuten 1995 då han med kort varsel ersatte Riccardo Chailly i en konsert med Concertgebouworkestern i Amsterdam, har han lett flera av världens främsta orkestrar. Renes har inte minst utmärkt sig som operadirigent och har tidigare varit chefdirigent (GMD) i Bremen.

Berwaldhallen den 23 september 15.00
Anton Bruckner: Symfoni nr 8 c-moll
Konsertens längd ca 1 tim 40 min.

Senast Hovkapellet framförde symfonin var i maj 2009, då på Operans stora scen.

Lawrence Renes

Möt Lawrence Renes

Redan den 20 september klockan 18.00 samtalar Lawrence Renes med Operans chefdramaturg Katarina Aronsson om musikens roll i ett operahus. Hör om hans arbete med orkester och sångare, och något om hans framtida planer. Samtalet äger rum i Operans Guldfoajé. Fri entré.

Kategorier: dirigenter, konserter

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen