Kungliga Hovkapellets emblem
 
Huvudbild

Hovkapellet hem » Musiker och dirigenter » Lawrence Renes

Lawrence Renes

Den holländske dirigenten Lawrence Renes (f 1970) fick internationellt erkännande 1995, då han med ett dygns varsel fick chansen att göra ett inhopp för Riccardo Chailly med Concertgebouw-orkestern i Amsterdam. Han har sedan dess lett flera av världens främsta orkestrar.

Lawrence Renes kommer närmast från en tjänst som chefdirigent (GMD) i Bremen, med både ansvar för Bremens opera och filharmoniker. Innevarande säsong dirigerar han flertalet amerikanska orkestrar;  juni -07 ledde han den europeiska premiären av John Adams senaste opera, Dr Atomic. Därefter gjorde han sin debut vid den amerikanska sommaroperan i Santa Fe.

Renes utbildade sig i början av 1990-talet till violinist vid Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam och till dirigent vid musikkonservatoriet i Haag. Han vann första pris i den holländska radions internationella master class-tävling i dirigering 1992, vilket ledde till engagemang med en rad orkestrar. Ett par år senare blev han assistent till landsmannen och den hyllade dirigenten Edo de Waart, som sedan dess har varit hans mentor.

Lawrence Renes arbetar både med opera och symfonisk musik. Bl a har han dirigerat uppsättningar av Così fan tutte, La Bohème, Eugen Onegin, Maskeradbalen, Figaros bröllop, Tosca, Rigoletto och Turandot. Han har även arbetat med nyskrivna operor, bl a av Robin de Raaff. Det finns en rad skivinspelningar med  Renes, t ex dirigerar han Malmösymfonikerna (MSO) på CD:n Orchestral Spectacular (Naxos). Han har också spelat in musik av Gershwin (Sony), Dvoráks cellokonsert med Pieter Wispelwey (Channel Classics) samt Vieuxtemps violinkonserter med Alexander Markov (Erato).

Renes är ofta sedd gäst i det svenska orkesterlivet. Han bjuds regelbundet in att spela med Kungliga Filharmonikerna och med MSO.

Lawrence Renes
FOTO: © Marco Borggreve

Anställning

FrånTillInstrumentBefattningTyp av anställning
2010
2011
Dirigent
Gästdirigent
2012
2017
Dirigent
Chefdirigent
Senast ändrad 2016-07-07
© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen