Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Efterslag

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Efterslag

Efterslag är sexiga

De är fantastiska. Underbara. Urhäftiga. Till synes så små och obetydliga men ändå så helt avgörande för om det ska svänga eller inte. Att jag säger det har inget att göra med att vi hornister i väldigt hög grad är inblandade i efterslagandet. Vi, altfioler och andrafioler. Det hade jag tyckt även om jag spelade bas. Det är bara på tiden att det blir sagt.

Ettor (basarnas jobb) är inte på något sätt ointressanta, men de behöver efterslagen för att definieras. Ja, i ärlighetens namn är det väl  tvärtom också. De behöver varandra. Symbios.

Men ettor möts inte av samma raljerande som efterslag. – ”Det är väl inget att spela, bara lite efterslag”. Vad är det för okunnigt nonsens?

Som nu i Läderlappen. Vad vore Strauss utan efterslag? Eller Verdi eller Rossini?  Med häng, utan häng, Wienerisch eller raka. När de hamnar rätt är det bara helt fantastiskt rätt. En konst inom konsten.

Ja, detta var dagens världsomstörtande fundering.

 

(för er som känner att ni inte har totalkoll på vad efterslag är, så är det pa-pa i um-pa-pa)

Kategorier: musikerlivet, orkestern

4 kommentarer till ”Efterslag”

  1. Roger skriver:

    Viktiga – definitivt JA
    sexiga – nja…skulle inte tro det, eller rättare sagt lika sexiga som när Mona Sahlin påstod att ”det är sexigt att betala skatt!”…..

  2. Erik skriver:

    Håller med dig Mia om det där med efterslag. Vad skulle musik vara om inte kompet funkade?
    Är man som jag uppväxt i blåsmusikträsket och faktiskt fortfarande tycker det är kul att spela sextett (riktig sextett alltså med kornetter, tenorer ,horn och tuba) så inser man vikten av för och efterslag. Man får lite ståpäls när man hör ett helt accord i efterslagen! Då är det ingen konst att lägga lite melodi och andra oviktiga krusiduller på toppen.
    Stå på dig med efterslagen de kan aldrig bli för starka!
    Vi ses och hälsa Anders!
    Tubapower

  3. Ingemar Öhberg skriver:

    Äntyligen någon som står upp för efterslagen . musikens nerv!. Det går väl an att spela första fiol. Menplatt skulle den falla till marken om det inte fanns en stuns i kompet.

  4. Musse skriver:

    Nu blev jag lycklig!

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen