Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Siegfrieds ”flöjtspel” som ringsignal

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Siegfrieds ”flöjtspel” som ringsignal

Siegfrieds flöjtspel nu som ringsignal

En sak är säker – det är inte den tjusigaste ringsignalen, men väl så unik. Vi har låtit spela in den kanske knepigaste melodin i hela Nibelungens ring – för dig som vill avvika från mängden.

Som många känner till finns i Wagners ”Siegfried” ett parti där hjälten väntar under ett träd utanför odjuret Fafners grotta. Medan han befinner sig där tror han sig höra skogens röster tala till honom. Han skär till en flöjt och försöker genom att spela en visa på den få kontakt med en skogsfågel, men fågeln förstår honom inte. Och inte undra på det, så illa som han spelar. Siegfried blåser då sitt horn (ett instrument som han uppenbarligen behärskar bra), och väcker Fafner.

Ska det låta så här?
Om det till äventyrs är någon som undrar varför det låter så illa – kan inte musikern som står utanför scenen spela rätt?! – kan vi berätta att det är just så här som Wagner hade tänkt sig. Backa Katarina Eriksson har plockat fram ett slitet och sprucket rör som har använts i tjugo år(!), och som hjälper henne att få fram den rätta klangen i det engelska hornet (cor anglais). Faktum är att det krävs en skicklig musiker för att spela något som ska låta så medvetet dåligt.

Cleveman Siegfried 2006Backa Katarina Eriksson

Siegfrieds ”flöjtspel”

lyssnaSiegfrieds ”flöjtspel” (ringsignal)
lyssnaSiegfrieds ”flöjtspel” (sms)

Ur Siegfried, akt 2 scen 2. Tack till Backa Katarina Eriksson, engelskt horn. Inspelat på Kungliga Operan 3:e januari 2009.

Se själva i notbilden på avsnittet ur andra aktens andra scen. Notera att Wagner skriver ”grell und unrein, zur Nachahmung eines rohen Holzinstrumentes”, och ”sehr grell” dvs ”gällt och orent, efterhärmning av ett rått träinstrument ” och ”mycket gällt”. Vi har klippt bort pauserna för att det ska bli mer sammanhängande och fungera som ringsignal.

Siegfried, cor anglais, notbild

Vi vill gärna tillägna den här ringsignalen till hovkapellmästare Leif Segerstam som på ett fantastiskt sätt har lett orkestern i Nibelungens ring nu under vintern. Leif har frågat efter en inspelning av det engelska hornsolot och då han nyligen fyllt 65 år vill vi gratulera honom på det här sättet.

Så här gör du:
Formatet är mp3 och fungerar till de allra flesta mobiler. Några kortare varianter kan passa bra som sms-signaler. Välj signal, ladda ner och spara på din dator. Sedan måste du föra över ljudfilen till din telefon, via bluetooth eller med kabel, och därefter ställa in telefonen så att den nya signalen används som ringsignal eller som sms-signal. Du kan ev. behöva justera volymen i din telefons inställningar.

Tidigare ringsignaler

Tack
till Per Billman och Jennie Sandborg som gjorde inspelningen.

Copyright
Ljudfilerna ovan får fritt användas för privat bruk. Dock får de ej läggas ut på annan webbplats, distribueras vidare, säljas, eller på annat sätt användas kommersiellt utan särskilt skriftligt tillstånd.

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen