Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Hovkapellist på Liljevalchs!

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

RSSInlägg (RSS)

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Hovkapellist på Liljevalchs!

I december fick vi veta att vår musikerkollega och webmaster Mikael Rydh hade fått fem målningar antagna till Vårsalongen på Liljevalchs. Eftersom många av oss inte ens vetat om Mikaels ”alternativa konstnärsskap” var det både överraskande och väldigt roligt.

Mikael Rydh / Oväntat ljus, olja på trä, 32x39 cm, 2012

Mikael berättar själv:

”I oktober skickade jag in min ansökan till Liljevalchs och fick några veckor senare veta att jag antagits med fem oljemålningar till Vårsalongen som pågår 25 jan – 24 mars 2013. Det känns fantastiskt kul!

Bilderna kom till under en period då jag funderade mycket kring hur vi människor beter oss mot varandra, hemma, på arbetet eller i relation till vänner. Våra ord och handlingar har ofta större kraft än vad vi kanske inser. Ett förfluget ord kan inte återtas medan ett vänligt ord kan värma länge. Vissa menar rentav att effekten av en handling aldrig upphör.

Målningarna avbildar personer med huvudet bortvänt, nedböjt eller vänder ryggen till och ingen av dem möter betraktarens blick. Syftet med bilderna är egentligen inte att porträttera specifika personer.

På eftermiddagarna, mellan passen i orkesterdiket, brukar jag ofta gå på konstmuseer och gallerier eller sitta och teckna. Lediga dagar målar jag så mycket jag hinner. Även när jag målar försöker jag tänka musikaliskt, t ex kring komposition och klangfärg.”

Vi gratulerar Mikael, och hoppas att många får möjlighet att gå och se hans och alla andra målningar under våren!

Kategorier: bilder, evenemang, utblickar

4 kommentarer till ”Hovkapellist på Liljevalchs!”

 1. Ylva skriver:

  Vad roligt och spännande!

 2. Ylva Lundén-Welden skriver:

  Jag tänker förstås gå till Liljevalchs med några kollegor och vänner. Jag läste på deras hemsida att det var 2183 sökande och 187 antagna! Vi är förstås mycket stolta över vår mångbegåvade kollega!
  Ylva L-W i violastämman

 3. Ylva Lundén-Welden skriver:

  Alltså Liljevalchs hemsida inte kollegornas.

 4. Anne M Sahlin skriver:

  Konstnären avslöjade att han spelar altfiol i Kungl. Hovkapellet. Det var en överraskning. Knappt hade portarna öppnats och försäljningen startat såldes en av hans tavlor. Det var roligt!

Space2u.com© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen | Inlägg (RSS) | Kommentarer (RSS)