Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Lawrence Renes – ny chefdirigent på Kungliga Operan

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Lawrence Renes – ny chefdirigent på Kungliga Operan

Lawrence Renes blir ny chefdirigent på Kungliga Operan från och med säsongen 2012/13. Det tillkännagavs i samband med en presskonferens tidigare idag på Kungliga Operan. I egenskap av chefdirigent/Music Director blir Lawrence Renes’ första produktion Wagners Valkyrian januari 2013. Kontraktet är t o m säsongen 2016/17.

Lawrence Renes har en bred operarepertoar som t ex omfattar Mozart, Wagner, Richard Strauss och John Adams; DVD-inspelningen med De Nederlandse Opera av Adams Doctor Atomic i Peter Sellars regi gavs ut 2008 och fick ett mycket positivt mottagande. På Kungliga Operan har han med stor framgång dirigerat Rhenguldet i april 2011.

Lawrence Renes har varit engagerad vid några av de mest ansedda orkestrarna runt om i världen, som Bayerische Rundfunk Sinfonieorchester, Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Staatskapelle Dresden och BBC Symphony Orchestra samt vid Theatre Royal de la Monnaie i Bryssel, English National Opera, Seattle Opera, Den Norske Opera och Hamburgische Staatsoper. Juni 2012 gör han sin debut vid San Francisco Opera.

Lawrence Renes, som är född 1970 i Holland, fick internationellt genombrott som dirigent 1995 då han med ett dygns varsel gjorde inhopp för Riccardo Chailly med Concertgebouw-orkestern i Amsterdam.

Renes utbildade sig i början av 1990-talet till violinist vid Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam och till dirigent vid musikkonservatoriet i Haag. Han vann första pris i den holländska radions internationella master class-tävling i dirigering 1992, vilket ledde vidare till engagemang i en rad orkestrar. 2007 ledde han en spektakulär Europa-premiär av John Adams opera Dr Atomic för att omedelbart därefter göra sin debut vid den amerikanska sommaroperan i Santa Fe.

Lawrence Renes arbetar med både opera och symfonisk musik. Han har bl a dirigerat uppsättningar av klassiska operor som Così fan tutte, La Bohème, Eugen Onegin, Maskeradbalen, Figaros bröllop, Tosca, Rigoletto och Turandot, men han har även arbetat med nyskrivna operor. Det finns en rad skivinspelningar med Renes. Han har spelat in musik av Gershwin (Sony), Dvoráks cellokonsert med Pieter Wispelwey (Channel Classics), Vieuxtemps violinkonserter med Alexander Markov (Erato) och Malmösymfonikerna på CD:n Orchestral Spectacular (Naxos).

Lawrence Renes har arbetat regelbundet med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, bl a dirigerade han Nobel Prize Concert 2006 då Renée Fleming var solist. Närmast kommer han från en befattning som GMD i Bremen för stadens opera och filharmoniker.

[Torbjörn Eriksson, Kungliga Operan]

För mer info, besök: http://www.harrisonparrott.com/artist/lawrence-renes

Kategorier: dirigenter

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen