Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Konsert med Kungliga Hovkapellet

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Konsert med Kungliga Hovkapellet

Konsert med Hovkapellet 6 sept. Foto: Mikael Rydh 2007

6 september gästar dirigenten Shi-Yeon Sung Operan och ger en konsert tillsammans med Hovkapellet på stora scenen. Orkesterns solooboist Fredrik Söhngen framträder som solist i Strauss oboekonsert.

Fredrik, kan du berätta lite om Strauss oboekonsert?
– Richard Strauss var över åttio år när konserten skrevs. Det var precis efter kriget, omkring 1945-46; Tyskland var ockuperat av amerikanerna och Strauss befann sig i Garmisch-Partenkirchen i Bayern. Där var också den drygt tjugoårige soldaten John de Lancie stationerad. Han var en mycket skicklig oboist (senare solo-oboist i Philadelphia Orchestra) och en stor beundrare av Strauss musik. de Lancie tog chansen och sökte upp Strauss och bad honom komponera en konsert för oboe.

Stilmässigt blickar den cirka 25 minuter långa konserten tillbaka på Strauss egna ungdomsverk. Man kan höra en hyllning till älsklingstonsättaren Mozart och det finns en pastisch på Rosenkavaljeren mot slutet. Stycket är briljant instrumenterat!

Vad är den största utmaningen?
– Det är fruktansvärt jobbigt rent tekniskt – både konditionen och andningstekniken måste vara på plats. Styckets första 56 takter är komponerade i en enda lång fras där det egentligen inte ges något som helst andningstillfälle. Konserten består av olika delsatser, snabba och långsamma, som går i varandra utan uppehåll och den innehåller också två kadenser.

Har du något favoritstycke för oboe?
– Denna oboekonsert av Strauss är nog min absoluta favorit. Det finns vackra och stora solopartier i tex operan Rosenkavaljeren och i stycken som tondikten Don Juan av Strauss, men det blir förstås något helt annat att få spela den här konserten. Och att få vara solist tillsammans med Hovkapellet är en ära och det ska verkligen bli roligt!

6 september

Lördag 6 sept kl 18.00 –
Kungliga Hovkapellet ger konsert på stora scenen

PROGRAM

Ticnet

Operan

Wagner: Förspel till Mästersångarna i Nürnberg
Strauss: Oboekonsert
Brahms: Symfoni nr 1

Mer om konserten på operan.se.

Fredrik Söhngen

Hovkapellets solooboist Fredrik Söhngen är född 1967 i Tyskland. Efter studier i Hamburg kom han till Stockholm 1986. 1989 tillträdde han sin första tjänst i Uppsala Kammarorkester och Omnibus Kammarblåsare. 1995-97 spelade han alternerande solo-oboe i Sveriges Radios Symfoniorkester innan han 1997 påbörjade sin anställning som stämledare i Kungliga Hovkapellet.

Fredrik Söhngen har vikarierat som stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Oslofilharmonien samt Kungliga Filharmoniska orkestern.

Förutom verksamhet vid Kungliga Operan ägnar Fredrik Söhngen så mycket tid som möjligt åt kammarmusik och har framträtt på ett antal festivaler och även medverkat i Norska Kammarorkestern med bl a Terje Tönnesen och Leif-Ove Andsnes. Fredrik Söhngen har även framträtt som solist vid ett flertal tillfällen. Han spelar på en oboe av märket Ludwig Frank, Berlin.

Shi-Yeon Sung

Den unga koreanska dirigenten Shi-Yeon Sung fick sitt stora genombrott när hon hösten 2006, i konkurrens med 500 dirigenter från hela världen, vann den Internationella Georg Solti-tävlingen för dirigenter i Frankfurt som första kvinna någonsin. Kort därpå utnämndes hon till James Levines assistent vid Boston Symphony Orchestra, där hon kommer att vara verksam under säsongerna 07/08 och 08/09 – både som assistent till James Levine och andra gästande dirigenter och med egna symfoniska program.

Shi-Yeon Sung, född i Korea 1975, fick sin första musikundervisning i hemlandet och gav sin första solokonsert som pianist 13 år gammal. 1998 kom hon till Europa för att fortsätta pianostudierna för Eckhart Heiligers i Zürich och senare för Laszlo Simon i Berlin. 2001 påbörjade hon dirigenstudier vid Hanns Eisler-konservatoriet för Prof. Rolf Reuter och fick snabbt uppgifter som assistent och dirigent vid mindre operahus och orkestrar i Tyskland.

Hösten 2006 fortsatte hon sina dirigentstudier vid Kungliga Musikhögskolans diplomklass för professor Jorma Panula. Hon har även deltagit i ett flertal mästarkurser för bl.a. Reinhard Goebel, Eri Klas och Paul Mägi.

Hon är aktuell som inhoppare i en konsert i Hollywood Bowl med Los Angeles Philharmonic den 26 augusti 2008, då hon ersätter Edo de Waart.

Hovkapellet 2007

Kategorier: intervjuer, konserter

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen