Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Fem frågor till Jannica Gustafsson, ny 1:e konsertmästare

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Fem frågor till Jannica Gustafsson, ny 1:e konsertmästare

Jannica Gustafsson, 1:e konsertmästare i HovkapelletHej Jannica Gustafsson! Först och främst varmt välkommen som fast medlem i orkestern, 1:e konsertmästare. Du börjar din tjänst ”på riktigt” den 1 januari 2012 men har redan hunnit jobbat några år i Hovkapellet som gäst. Du har studerat violinspel i Finland, i Stockholm (Edsberg) och i Köln och har jobbat som stämledare och konsertmästare i flera svenska och nordiska symfoniorkestrar och turnerat internationellt som kammarmusiker. Nu blir det mycket fokus på opera och balett framöver. Här är några korta frågor till dig:

1. Tycker du att det är stor skillnad i sättet att arbeta i en operaorkester?
– Skillnaden är förstås arbetstiderna, i en operaorkester är det mer kvällstid och längre repetitionstider. Dessutom får man spela verket fler gånger.

2. Vad är det roligaste/mest utmanande med ditt nya jobb?
– Roligaste är den underbara repertoaren. Jag älskar opera och huset är fantastiskt, det lever i väggarna.

3. Har du hunnit få några favoritverk i vår repertoar/nåt du ser fram emot att
få spela?

– Vi gjorde Poulenc’s Karmelitsystrarna nu i höstas och jag blev fullkomligt betagen av musiken. Sedan är Mozart en av mina favoriter, jag spelar gärna hans operor. Berg’s Wozzek tillhör också de verk som jag skulle vilja spela.

4. Vilken sorts musik lyssnar du helst till på fritiden?
– Jag lyssnar nästan aldrig på klassisk musik hemma. Då blir det Diana Krall, Tony Bennett, Putte Wickman och Frank Sinatra. Min äldsta dotter gillar Veronica Maggio så det blir mycket henne också hemma.

5. Har du några egna förebilder eller inspirationskällor?
– Jag läser mycket, och vill nämna Stefan Einhorn som har betytt mycket för mig.

Kategorier: intervjuer, musiker

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen