Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Elektra, presscitat

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Elektra, presscitat

Elektra på Kungliga Operan

Foto:Carl Thorborg, Kungliga Operan

”Världsklass”

”Det finns inte en död sekund i Staffan Valdemar Holms uppsättning av ’Elektra’ på Kungliga Operan… ett vidunderligt kraftprov… Hovkapellet, under ledning av Pier Giorgio Morandi, låter som om de spelade på instrument av granit. Ja, detta är en föreställning av världsklass.”

Martin Nyström i DN

”Briljant Elektra på liv och död”

Katarina Dalayman, Kungliga Hovkapellet och dirigenten Pier Giorgio Morandi – orkestern låter briljant och det finns genomgående en sångbarhet i spelet, ett musicerande tillsammans […] det blir som att se den på nytt. Smärtsamt – på rätt sätt. 100 minuter opera, 100 minuter liv – och död.

Per Feltzin, SR Kulturnytt

”Elektra värd publikens jubel”

”Praktiskt taget alla sjunger sina roller för första gången, men sångarna rör sig påfallande fritt och obehindrat i detta omänskligt svåra partitur, där Pier Giorgio Morandi elegant tar fram det melodiska och skimrande. […] Och den här föreställningen ger även publiken tillfälle att jubla.”

Bo Löfvendahl i SvD

”Skräckopera”

”Galna kvinnor sjunger om hämnd i en mästerlig uppsättning av Elektra. […] …mästerligt uppförd, framförd och utförd är denna Elektra.”

Claes Wahlin i Aftonbladet

”smidigt tänkt och skönt klingande”

”…Pier Giorgio Morandi, som fint lotsar musiken mellan Rosenkavaljerens sötma och den vrålande expressionism som annars ligger nära till hands.”

Lars Sjöberg i Expressen

”En blodröd triumf för hämnden”

”Det var storslaget att se och höra Stockholmsoperans nya ”Elektra” i lördags kväll.”

Fride Janson i Södermanlands nyheter

”Katarina Dalayman briljerar i Elektra”

”Lucia och lördagkväll, men Elektra på Operan är häftigare än utelivet. Psykoanalytiska djup och musik som kräver allt av sångarna knockar premiärpubliken. Klädd i en stram röd dress är Operans uppsättning en fullträff.”

Magnus E A Hansson i QX

”Tidslöst drama i avskalad uppsättning”

”Hovkapellet svarade med maximalt engagemang under Pier Giorgio Morandis hetsande ledning.”

Jan Kask i UNT

”Elektra in på bara döden”

”Strauss musik fyller ut dessa livsrum med en musik som doftar av kokande tjära och väller fram som en ohejdbar lavaström, vilken Hovkapellet under Pier Giorgio Morandi har full kontroll över. En tätare och mer expressiv – och explosiv! – orkestersats är svår att finna.”

Ulf Stenberg, Tidningen Kulturen

”Musikaliskt av internationell klass”

”Alla tre – Marianne Eklöf, Emma Vetter och Katarina Dalayman – har överträffat varandra. Det är indirekt ett väldigt bra betyg åt regissör, scenograf och dirigent. … Musikaliskt av internationell klass. … Katarina Dalayman håller oss fastnaglade i fåtöljerna från första sekunden till den sista.”

Camilla Lundberg, SVT Kulturnyheterna

Genrepsklipp från Operan

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen