Kungliga Hovkapellets emblem
 
Huvudbild

Hovkapellet hem » Musiker och dirigenter » Lucien Savin

Lucien Savin

Född 1923-06-11, död 2009-05-08

Lucien (Gilbert) Savin föddes 1923 i Bukarest, Rumänien. Hans far var amatörviolinist och förtjust i kvartettspel, så Lucien blev bekant med Haydn, Mozart och Beethoven från tidiga barnaår. Valet av yrke var givet: Han skulle bli violinist!

Vid sex års ålder började han spela fiol och kom in på Musikakademien i Bukarest när han var 15. Han tog samtidigt privatlektioner för Nitzulescu Lupu - elev till den berömde violinpedagogen Hans Sitt.

Det som ändå betytt mest för hans utveckling är de otal konserter som de stora mästarna George Enescu och Dinu Lipatti tröstade folket med under andra världskriget.

Det var musikevenemang 2-3 gånger i veckan och man fick höra det mesta ur repertoaren för både fiol och piano, kammarmusik av olika slag, t.o.m stråkkvartett. Vilken skola!

Efter kriget, 1944, debuterade han tillsammans med Ernst Wallfisch i Sinfonia concertante av Mozart, med Radiosymfonikerna i Bukarest. Därefter var vägen utstakad: konsertmästare i nämnda orkester 1944-1953 under chefsdirigent Constantin Silvestri, sedan stråkkvartett på heltid 1953-1958, solokonserter, radio- och skivinspelningar, bl.a. Enescus stråkoktett (tillsammans med Saulescukvartetten). Skivan finns på Sveriges Radio.

1958 blev hans kvartett bjuden att delta som förstärkning i Bukarestfilharmonin för en turné till Sovjet, Finland och Sverige. Det var då Lucien beslutade att söka lyckan i Sverige, en möjlighet att lämna det rumänska 'kommunistparadiset'.

När han vid hemkomsten till Rumänien ansökte om utresetillstånd fick han omedelbart sparken. I tre år var han arbetslös innan han 1961 - p.g.a sitt judiska ursprung - fick emigrera till Israel. Där fick han anställning som konsertmästare i Haifas Symfoniorkester under chefsdirigent Sergiu Commissiona.

1962 skickade han en hemmagjord inspelning till Stockholmsoperan, där Michael Gielen var chefsdirigent, och fick genast anställning i Hovkapellet - först som stämledare för andrafiolstämman och året därpå som konsertmästare - en befattning han hade fram till pensioneringen 1983.

För att vara en bra konsertmästare måste man hålla en hög nivå. Förutom orkesterjobbet var han även verksam som solist och kammarmusiker: turnerade i Rikskonserters regi, medverkade i radio och teve, gjorde ett par skivinspelningar samt bildade egen stråkkvartett (1973) med medlemmar ur Hovkapellet - Savinkvartetten - med vilken han turnerade i Sverige, framträdde i Sveriges Radio och bl.a. uruppförde verk av H. Hallnäs, O. Olsson och M. Pergament.

Sommaren 1972 undervisade han i Sveg vid en internationell kammarmusikkurs för Jeunesses Musicales. Han var senare även verksam som fiollärare på Musikhögskolan i Stockholm.

Lucien Savin
FOTO: © Okänd

Anställning

FrånTillInstrumentBefattningTyp av anställning
1962
1963
Violin II
Stämledare
Tillsvidare
1963
1983
Violin I
Stämledare
Tillsvidare
Senast ändrad 2017-04-23
© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen