Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Hovsångerskan Signe Rappes dikter väcks till liv med nyskriven musik

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

RSSInlägg (RSS)

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Hovsångerskan Signe Rappes dikter väcks till liv med nyskriven musik

Signe Rappe som Salome

Signe Rappe som Salome

På onsdag 25/3 och fredag 27/3 framför mezzosopranen Susanne Végh hovsångerskan Signe Rappes (1879-1974) dikter med nyskriven musik.
– Signe var en passionerad konstnärssjäl, säger Staffan Lundén-Welden, tonsättare och barnbarn till Signe Rappe. Jag har velat fånga stämningen och känslorna i hennes dikter.

Sångcykeln ”Sånger från en omodern versbok” grundar sig på några av dikterna ur en verssamling som hovsångerskan Signe Rappe skrev på 1940-talet. I sina verser besjälar hon tingen, blommorna och årstidernas växlingar med ett rikt språk som är fyllt av känslor, stämningar och hänsyftningar till grekiska och nordiska myter.

Tanken att tonsätta Signe Rappes verser har funnits länge. Staffan Lundén-Welden har velat fånga tidskänslan i verserna och har landat i ett musikspråk som påminner mycket om tidigt 1900-tal.

– Det är extra roligt att mezzosopranen Susann Végh, som är solist på Operan precis som min farmor var på sin tid, kommer att uruppföra sångerna, säger Staffan Lundén-Welden, tonsättare och barnbarn till Signe Rappe.

Internationell stjärna på sin tid

Signe Rappe debuterade i Mannheim 1906 och vann europeisk berömmelse med sin vokalt och dramatiskt temperamentsfulla framställning. 1908 anställdes hon i Mannheim och var även knuten till hovoperan i Wien åren 1908-1911. År 1909 utnämndes hon till hovsångerska i Sverige.

– Sin största framgång hade hon i rollen som Salome i Covent Garden i London 1910, säger Staffan Lundén-Welden. Hon gjorde senare även samma roll med kompositören Richard Strauss själv som dirigent.

Under åren 1912-13 var Signe Rappe verksam vid Kungliga Teatern (Kungliga Operan i Stockholm), och fortsatte därefter att ge konserter i Europa och USA.

Om Staffan Lundén-Welden

Staffan Lundén-Welden (f. 1964) har tidigare bland annat skrivit operan ”Planeten Opus Opera” för Vadstena-Akademien 2004, Konsert för cello och sinfonietta, uruppförd av Jönköpings Sinfonietta 2007 och Speed Dating, uruppförd av Stockholms Läns Blåsarsymfoniker 2008. Han är även valthornist i Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och flitigt anlitad frilansare i orkestrar runt om i Sverige.

Fakta

Konsert med texter av Signe Rappe och musik av Staffan Lundén-Welden. Musik av Gunnar Lundén-Welden, tonsättare, arrangör och son till Signe Rappe. Även musik av Frank Bridge.

  • 22/3 kl. 16, Brännkyrka kyrka (uruppförande) ”Som en genklang ur mitt liv – en musikalisk resa i tre generationer”
  • 25/3 kl. 12.00, Kungliga Operan – Lunchkonsert
  • 27/3 kl. 12.00, Kungliga Operan – Lunchkonsert

Medverkande

  • Susann Végh, mezzosopran
  • Staffan Lundén-Welden, valthorn (och tonsättare)
  • Ylva Lundén-Welden, viola (medlem i Hovkapellet)
  • Gunnel Lundberg, piano

Caroline och Staffan Lundén-Welden

Kategorier: konserter

Kommentering avstängd.

Space2u.com© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen | Inlägg (RSS) | Kommentarer (RSS)