Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Siegfriedsignalen (video)

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Siegfriedsignalen (video)

Just nu är det hektisk aktivitet på Kungliga Operan. ”Siegfried”, tredje delen i Richard Wagners ”Nibelungens Ring” repeteras för fullt inför premiären den 16 september 2006. Nere i orkesterdiket har Hovkapellets musiker stora utmaningar, dels i stämmorna, dels vad det gäller uthålligheten då verket är drygt 5 timmar långt.

Hovkapellet.com erbjuder här ett musikaliskt smakprov ur andra akten! Det är en av våra skickliga hornister, Annamia Eriksson, som spelar den så kallade ”Siegfriedsignalen” (eng: ”The Long Call”). I föreställningen står hon dold bakom kulisserna vid sidan av scenen när Siegfried höjer sitt horn.

 • Siegfriedsignalen, QuickTime

  Apple Quicktime, 16 MB

 • Siegfriedsignalen, Windows Media

  Windows Media, 30 MB

Handlingen kring denna signal är i korthet följande: Siegfried ligger och dåsar under ett träd utanför drakgrottan och tänker på sina föräldrar. Då hör han en fågel sjunga. Han försöker förstå och härma fågelsången genom att spela på ett grässtrå, men det fungerar inte alls. Siegfried tar då istället upp sitt horn och låter det ljuda. Detta är Siegfriedsignalen. Draken Fafner vaknar av larmet och kommer ut ur grottan. Efter en kort men häftig strid stöter Siegfried sitt svärd Nothung i drakens hjärta.

Solot är ett av de mest kända i den klassiska repertoaren för valthorn och förekommer ofta som orkesterutdrag vid provspelningar till orkestertjänster.

Länktips (Wikipedia): Mer om handlingen i ”Siegfried” och tetralogin ”Nibelungens ring”.

Valthorn: Annamia Eriksson
Idé och filmning: Mikael Rydh
© Kungliga Hovkapellets förening, www.hovkapellet.com
Inspelad i Guldfoajén på Kungliga Operan, Stockholm, 31/8 2006

2 kommentarer till ”Siegfriedsignalen (video)”

 1. Marin skriver:

  é un pezzo stupendo e lei è fantastica..vorrei poter suonare ma non mi è possile…Brava.

 2. Abigail Wakefield skriver:

  This is a fantastic video. Ms. Eriksson is extremely talented! I would like to know where she is playing her horn. In what building was the recording made?

  Thanks!

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen