Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Välkommen till Hovkapellets webbplats!

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Välkommen till Hovkapellets webbplats!

Idag, den 20 maj 2006, öppnar Kungliga Hovkapellets förening portarna till den nya webbplatsen, www.hovkapellet.com.

Ambitionen är att presentera vår orkester, som är en av de äldsta orkestrarna i världen som fortfarande är verksam. Tyngdpunkten kommer att ligga på Hovkapellets musiker och dirigenter. Vi vill också sprida kunskap om orkesterns långa och traditionsrika historia och berätta om vad som händer idag.

Bakgrund

Idén till projektet föddes på hösten 2004 då vi var på turné till Wiesbaden. När jag satt i orkesterdiket bland mina kollegor och maestro Siegfried Köhler anförde Lohengrin slog det mig hur privilegierade vi är som tillhör detta konstnärliga kollektiv. Det är en orkester som verkat allt sedan 1526 och som fortfarande är i högsta grad levande idag. När jag tänkte på alla våra föregångare, de musiker och kapellmästare som kväll efter kväll musicerat tillsammans i opera, balett eller konserter, var det en känsla av vördnad och respekt som fyllde mig.

Jag beslutade mig då för att försöka åstadkomma en särskild webbplats där inriktningen skulle vara på just musikerna i kapellet. Besökare skulle på ett enkelt sätt kunna se vilka som trakterar de olika instrumenten i orkestern och titta på fotografier. Dessutom ville jag att det skulle vara möjligt att bläddra bakåt i säsongerna och se orkesterns sammansättning år från år (just den funktionen tror jag för övrigt att vi är ganska ensamma om bland orkestrar på nätet).

  • Noseda dirigerar Hovkapellet

    Noseda dirigerar Hovkapellet. Foto: Alexander Kenney

Nu, ett och ett halvt år senare är projektet om inte helt klart så åtminstone redo för sjösättning. Anställda från 1898 fram till idag finns inlagda i databasen, sammanlagt cirka tusen personer (700 musiker, 300 dirigenter) oräknat de många vikarier som haft kortare inhopp. 1898 var det år som det nuvarande oscarianska operahuset stod färdigt, vilket känns som en bra utgångspunkt. Vartefter kommer fler säsonger läggas till bakåt i kronologin.

Tack

Ett särskilt varmt tack vill jag rikta till programmeraren Hans Wibacke. Det är han som byggt publiceringssystemet, med vilket det är möjligt att uppdatera webbplatsen. Den grafiska formgivningen och designen har jag gjort och Hans har även i den processen varit ett bra bollplank. (Som kuriosa kan nämnas att omkring 1200 mejl har utväxlats oss emellan under arbetets gång.)

Jag vill tacka Backa Katarina Eriksson (oboist i orkestern) för hennes arbete med Kungliga Operans matriklar, som legat till grund för en stor del av databasen. Hon har bl a även intervjuat Edit Wohl-Ernster och skrivit en artikel om henne, Hovkapellets första kvinnliga konsertmästare.

Tack likaså till operans skicklige fotograf Alexander Kenney som tagit många porträttbilder på orkestermedlemmarna. Även fotograf Enar Merkel Rydberg har gett oss bilder på ett generöst sätt.

Vidare vill jag tacka Inger Mattsson och Helena Iggander, arkivarier på Kungliga Operans Arkiv för all hjälp med gamla handlingar, fotografier och scanning mm. Inger Mattson har också bidragit med en intressant artikel om Hugo Alfvén. Tack också till all personal på musikbiblioteket!

Börje Ljungkvist, kontrabasist i orkestern fram till 2003, har ett brinnande intresse för Operans kontrabasar, något som bl. a. resulterat i en bok. Till hemsidan har han skrivit en artikel om den äldsta klenoden i samlingen, Magginibasen.

Erik Frieberg (flöjtist) har korrekturläst texter och medverkar även med några av sina många roliga skämtteckningar.

Sist men inte minst tack till Operans orkesteradministration, Marion Glückman, Kerstin Mankeus och orkesterchef Klas Sjöblom för hjälp, stöd och uppmuntran. Tack också alla andra som på olika sätt bidragit!

Mikael Rydh, webbredaktör

Kategorier: dirigenter, musiker, orkestern

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen