Kungliga Hovkapellets emblem
 
Huvudbild

Hovkapellet hem » Musiker och dirigenter » Joakim Unander

Joakim Unander

Joakim Unander studerade dirigering och komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med diplom 2001. Han har arbetat med de flesta av de svenska orkestrarna; Sveriges Radios Symfoniorkester, orkestrarna i Helsingborg, Malmö, Norrköping, Gävle och Sundsvall samt Musica Vitae, Kammarensemblen och Stockholm Sinfonietta. Han har gjort ett fl ertal inspelningar med bl a SRSO och KammarensembleN.

Med Sveriges Radios Symfoniorkester har Unander assisterat Valerij Gergiev, Myung-Whun Chung och Mark Wigglesworth.

I Norge har han dirigerat Trondheims Symfoniorkester både i symfonikonserter och i uppsättningen av Terje Bjørklunds lyriska opera Frøken Victoria. Under säsongen 04/05 dirigerade han Bodø Sinfonietta och kör i Die Jahreszeiten.

Under de senaste säsongerna har Joakim Unander etablerat sig som operadirigent. På Folkoperan i Stockholm har han dirigerat Così fan tutte, Sven-David Sandströms Jeppe och Enleveringen ur Seraljen. Säsongen 01/02 debuterade han på Kungliga Operan med Hans Gefors krävande
Clara, något som genast ledde till återinbjudan att dirigera Trollflöjten följande säsong. Han återvände till Kungliga Operan 03/04 för att dirigera Carmen och Miklós Marós Kastrater, ett beställningsverk som sattes upp på Drottningholms Slottsteater. Han debuterade på GöteborgsOperan 2004 med Pelléas et Mélisande och återvände säsongen efter med Rigoletto.

Under våren 2005 dirigerade han Ravels L'Énfant et les Sortilèges och L'Heure Espagnole på Kungliga Operan.

Joakim Unander dirigerar Fidelio på GöteborgsOperan under våren 2006.

Länk: http://www.unander.se

Joakim Unander
FOTO: © Marie-Therese Karlberg

Anställning

FrånTillInstrumentBefattningTyp av anställning
2001
2007
Dirigent
Gästdirigent
2007
2008
Dirigent
Gästdirigent
2016
2017
Dirigent
Gästdirigent
Senast ändrad 2017-01-30
© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen