Kungliga Hovkapellets emblem
 
Huvudbild

Hovkapellet hem » Musiker och dirigenter » Janos Kajlinger

Janos Kajlinger

Född 1934-08-20, död 1989-11-12

János Kajlinger föddes 20 augusti 1934 i Budapest. Han var son till pianisten och musikpedagogen József Kajlinger, som även hade en musikaffär i staden. János började tidigt att spela piano och dragspel, och antogs som slagverkare till Musikkonservatoriet, där han bl.a. undervisades av Zóltan Kódaly och Oszkár Schwarcz. 1952 anställdes János på Operan i Budapest. Under dessa fyra år fick han privilegiet att spela under ledning av bl.a. Otto Klemperer, György Solti, János Ferencsik och Ferenc Fricsay. I samband med Ungernrevolten 1956 flydde János till Sverige och arbetade på Asea tills han 1959 anställdes i Hovkapellet.

1967 medverkade János som vibrafonist på George Russell legendariska inspelning av "Othello Ballett Suite".

János arbetade parallellt under sextiotalet som studiomusiker och spelade bl.a. slagverk i TV produktionerna av Vi på Saltkråkan och Pippi Långstrump (där han även spelade dragspel). Han medverkade i ett antal skivinspelningar med Povel Ramel och Bengt-Arne Wallin "Äventyr i jazz och folkmusik".
Inför urpremiären av "Den stora Makabern" 1978 arbetade János och György Ligeti intensivt och nära varandra med att hitta passande slagverksinstrument. Ligeti sökte efter speciella slagverksljud och János provade bl.a. att spela på olika kastruller. På Skultunafabriken hittade de kastruller som passade Ligeti. I operan användes även bil-tutor. För att hitta bil-tutor med rätt tonhöjd åkte János till Fordfabriken i Detroit där han provade ett stort antal.

János stora intresse för slagverksinstrument ledde honom till en utbildning på Premier Percussion i Leicester, där han 1984 certifierades som reparatör för deras produkter. Han var dessutom med att förbättra och utveckla slagverksinstrument som nu är i standardiserad produktion.
Han företog ett stort antal resor till olika slagverkstillverkare runt om i världen.

Janos Kajlinger
FOTO: © Enar Merkel Rydberg, 1976

Anställning

FrånTillInstrumentBefattningTyp av anställning
1958
1989
Slagverk
Tutti
Tillsvidare
Senast ändrad 2020-02-04
© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen