Kungliga Hovkapellets emblem
 
Huvudbild

Hovkapellet hem » Musiker och dirigenter » Håkan Björkman

Håkan Björkman

1983-1988 - Håkan Björkman studerade för John Petersen, tidigare solotrombonist i Kungl Filharmoniska Orkestern i Stockholm.

1984 - Solist i "Öppet Hus i Berwaldhallen" sänt i P2.

1986 - Håkan Björkman studerade i Chicago, (Frank Crisafulli och Vincent Chikowitz, CSO) och Interlochen School of Arts.

1987 - Kom tvåa i provspelning till Göteborgssymfonikernas solotjänst.

1988 - Medverkade i Brassbands-VM i Australien med Solna Brass.

1989 - Värnplikt i Arméns Musikpluton, kom in som på musikerlinjen, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Studerade för Jan Andersson.

1990 - Började att frilansa i Stockholm, mest i Filharmoniska Orkestern.

1991 - Bytte lärare till Sven-Erik Eriksson. Vik på Operan i Stockholm. Kom på delad första plats till Gävle Symfoniorkesters stämledartjänst. Tackade nej p.g.a. studiehunger.

1992 - Solist i P2 i programmet "Musikhögskolan presenterar". Får Kungliga Musikaliska Akademiens högsta stipendium för brassmusiker

1993 - Kom in på solodiplom. Vann även stämledartjänstprovspelningen till Stockholms Blåsarsymfoniker. Får Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium för brassmusiker.

1994 - USA. Kurs i Vermont som 'artist in residence' med Joseph Alessi, New York Philharmonic, som lärare och studier i San Francisco för Mark Lawrence, och New York för Per Brevig, Metropolitan. Spelade som solist med Stockholms Blåsarsymfoniker, Launy Gröndahls Concertino, som även spelades in på CD (CAPRICE RECORDS).

1995 - Diplomkonsert med KFO och jetonbelönad, spelade Kazimierz Serocki´s trombonekonsert. Vann provspelningen till Kungliga Hovkapellet som stämledare. Stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien.

1996 - Får återigen Kungliga Musikaliska Akademiens högsta stipendium för brassmusiker.

1997 - Solist med Östgöta Blåsarsymfoniker i Österrike på WASBE. Mats Larssons trombonekonsert. Solist i Tyskland. Solist med Sundsvalls Kammarorkester. Blev med i Filharmonins Brassensemble. Gifter sig med Catrine. Solist med Bergslagens Kammarsymfoniker (Ernest Bloch och Wagenseil.). Börjar jobba med Stockholm Sinfonietta.

1998 - Framträdde ffg med the Chamber Orchestra of Europe. Har idag gjort 31 turnéer med dem. Har varit med sedan dess som stämledare.

1999 - Medlem i Christian Lindbergs kvartett Trombone Unit 2000. Spelar näverlur på inledningen till ?Police och Fire Games? med egenkomponerad fanfar. Får en dotter, Frida. Solist med Marinens musikkår. Solist med Vasakåren.

2000 - Skiva med BIS och Unit 2000.

2001 - Börjar undervisa på Dalarö Folkhögskola.

2002 - Solist med Orkester Filialen (Gordon Jacob). Får en dotter till, Sofia.

2004 - Solist med Uppsala Sinfonietta och sverigepremiär på Johan de Meij 'T-Bone concerto'. Solist med OD på deras 150-årsjubileum i specialskrivet stycke av Daniel Börtz.

2005 - Solist med The Grenadier of Guards Band i London. Brittisk premiär på Johan de Meij 'T-Bone concerto?'

Spelar in filmmusiken till filmen "Trollflöjten" med COE. Regissörer är Kenneth Branagh och Stephen Fry.

2006 - Solist med Västerås Sinfonietta (Darius Milhaud och Leopold Mozart). Solist med Arméns Musikkår (Rimskij Korsakov, även skivinspelning). Headhuntad och inbjuden av the Cleveland Orchestra för att som ende skandinav provspela till solotrombonetjänsten. Undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Ågesta Folkhögskola (tidigare Dalarö). Solotrombone i Stockholm Brass Band där Håkan framträder som solist på premiärkonserten.

2007 - Framträder i Salzburg med Andras Schiff och Thomas Zehetmayr i Alban Bergs Kammerkonzert. Vinnare av Svenska dirigent/solistpriset (i Konserthuset med Stockholms Sinfonietta.)
Mottagare av Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium ur Sten Frykbergs minnesfond. Framträder som solist med Kungliga Hovkapellet i Leopold Mozart´s altbasunkonsert.

2008 - Vinnare av Christian Lindberg 2nd International Solo competition i Valencia. Solist med Stockholms Sinfonietta på Finalen av Svenska Dirigentpriset. Framför en egen komponerad fanfar. Spelar in en solo CD med Stockholm Brass band och harpa, "Mandrake in the corner". Solist med Stockholm Sinfonietta i Riddarhuset i L-E Larssons concertino. Vinner SM guld i Brassband med Stockholm Brassband och tar även individuellt pris för bästa instrumentala insats i elitklassen. Framträder i SVT i programmet "Musikministeriet" med "Humlans Flykt"

2009 - Solist med Söderkåren på Rhapsody in Brass, Solist i SVT med Arméns Musikkår med "Carnivalen i Venedig", Framför ett specialskrivet stycke med Århus Symfoniorkester på the International Trombone Festival i Århus, solo recital tillsammans med Christian Lindberg, samt fyra andra soloframträdanden under festivalen.Vinner provspelning till solotromboneplatsen i Sveriges Radios Symfoniorkester. Framträder i Alice Tully Hall med COE i Ligeti och Stockhausen kammarkonserter. Solist på galakonserten under Svenska Brassbandsfestivalen i Värnamo. Inbjuden att hålla master class på Juillard School of music.

2010 - Håkans solo-CD omnämns positivt i Frank Rentons program i BBC "Listen to the band". Håller clinic och solorecital i Verona, Teneriffa. Håller kurshelger och framträder som solist i Linköping och Hässleholm. Solist i Johan De Meij´s "T-bone concerto" med De Meij på pulten. Clinic och solo på kurs i Galicia, Spanien. Solist med Tromsø Symfoniorkester i specialskrivet stycke för trombone och jojk. Börjar i Sveriges Radios Symfoniorkester som stämledare. Inleder samarbete med Yamaha för att utveckla en ny modell.

Skicka e-post till Håkan Björkman

Håkan Björkman
FOTO: © Mario Proenca, 2008

Anställning

FrånTillInstrumentBefattningTyp av anställning
1995
2011
Trombon
Stämledare
Tillsvidare
2011
2012
Trombon
Stämledare
Tjänstledig
Senast ändrad 2012-03-22
© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen