Kungliga Hovkapellets emblem
 
Huvudbild

Hovkapellet hem » Musiker och dirigenter » Alan Gilbert

Alan Gilbert

Alan Gilbert är chefdirigent för New York Philharmonic.

För inspelningen av John Adams opera Doctor Atomic har Alan Gilbert vunnit Grammy Award 2012 för bästa operainspelning. Inspelningen är gjord med solister, orkester och kör från Metropolitan Opera.

Åren 2000-2008 var Alan Gilbert chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000-2008.
Gilbert gjorde sin första konsert med Filharmonikerna i december 1997 och tillträdde posten som chefdirigent och konstnärlig rådgivare den 1 januari 2000. Under hans ledarskap befäst orkestern sin ställning både på hemmaplan och på den internationella arenan, med framträdanden i bland annat London, Tokyo och New York.

2007 meddelades det att Alan Gilbert blir nästa Music Director för New York Philharmonic. I och med utnämnandet avslutades många års spekulationer kring vem som skulle överta den prestigefyllda posten efter Lorin Maazel. Alan Gilbert hade ofta nämnts som ett möjligt namn, eftersom han sedan många år haft en nära relation till orkestern med återkommande konserter. Alan Gilberts kontrakt med New York Philharmonic sträcker sig fem år från och med säsongen 2009-10 och omfattar tolv konsertveckor per säsong.

Gilbert arbetar regelbundet med världens ledande orkestrar och operahus. Han har uppmärksammats för sin bredd och för sina tolkningar av såväl standard-repertoaren som för arbetet med nyare musik. Han är t ex lett Tonhalle-orkestern i Zürich. Där spelade han även kammarmusik, vilket han regelbundet gjort också i Stockholms Konserthus. 2003-06 var han chefdirigent vid Santa Fe Opera i New Mexico i USA och han är även fortsättningsvis förste gästdirigent hos Nordtyska radions orkester i Hamburg.

På skiva har han tillsammans med Kungliga Filharmonikerna till exempel spelat in både svensk och amerikansk nutida musik. Han har genomgående uppmärksammat svensk musik och även internationellt dirigerat exempelvis musik av Wilhelm Stenhammar, Anders Hillborg, Daniel Börtz och Ingvar Lidholm. Alan Gilbert invaldes i Kungliga Musikaliska Akademien 2005. I samband med sitt avsked 2008 utsågs Alan Gilbert till Hedersdirigent av Kungliga Filharmonikerna.

Utnämnd till hovkapellmästare av H. M. Konungen 5 december 2022.

Länk: http://alangilbert.com/

Alan Gilbert
FOTO: © Okänd

Anställning

FrånTillInstrumentBefattningTyp av anställning
2011
2012
Dirigent
Gästdirigent
2017
2018
Dirigent
Gästdirigent
2021
2022
Dirigent
Chefdirigent
2022
Dirigent
Hovkapellmästare
Senast ändrad 2022-12-06
© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen