Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Bröderna Trobäck

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Bröderna Trobäck

Det kom ett mejl med två fotografier från en av våra hemsidebesökare, Åke Trobäck i Örebro. Åke, som har följt sin släkt tillbaka till 1735, är barnbarn till kontrabasisten Emil Trobäck som verkade i orkestern åren 1908-38.

Emils bror Fredrik Trobäck var också en hovkapellist, anställd i cellostämman 1901-17. Under åren 1908-17 arbetade följdaktligen de båda bröderna samtidigt i orkestern.

1920 blev Emil Kungliga Hovkapellets förenings förste ordförande, några år innan Hovkapellet firade sitt 400-årsjubileum 1926. Emil Trobäck skrev tillsammans med Tobias Norlind en minnesskrift om Hovkapellets historia 1526-1926, en bok som vi i webbredaktionen har använt flitigt under skapandet av denna webbplats.

Åke skriver: ”Fotot troligtvis taget 1926 kort efter Hovkapellets 400-årsjubileum, då Emil förärades Vasaorden/medaljen synlig på bröstet. I grunden var det sannolikt boken om Hovkapellets historia som låg bakom.”

Utöver sitt intresse för släktens historia är Åke själv hobbymusiker. Hans dotter Sara Trobäck bär vidare det musikaliska arvet som violinist och konsertmästare i Göteborgs symfoniker.

Emil Trobäck 1926. Foto: Josefina Trobäck som hade fotoateljé på Hamngatan 17.

Fredrik Trobäck, violoncell

Kategorier: bilder, historia, musiker

Lämna en kommentar

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen