Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Edith Wohl Ernster död

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Edith Wohl Ernster död

Edith Wohl Ernster

Edith Wohl Ernster, foto Enar Merkel Rydberg, -76

Hovkapellisten Edith Wohl Ernster har avlidit, 93 år gammal. Edit var något av en pionjär, som en av de första kvinnliga musikerna i Hovkapellet och senare Sveriges första kvinnliga konsertmästare. Hon tjänstgjorde, med ett kortare avbrott, i orkestern mellan åren 1952 och 1985.

Edith sökte till Hovkapellet trots att violinistjobbet stod annoserat under ”platser för män”. Provspelningen ägde rum på Operans scen, med nerdragen ridå. Juryn gillade verkligen hennes spel men protesterade när ridån drogs upp och det upptäcktes att hon var kvinna. Kapellmästare Sixten Ehrling talade sig dock varm för Edith och övertalade juryn att prova henne. Omkring ett år senare fick hon anställning i orkestern.

Hösten 2005 besökte Backa Katarina Eriksson den pensionerade violinisten, samtalade med henne om tiden i Hovkapellet och gjorde ett reportage. Läs hennes text här: Samtal med Edith Wohl Ernster.

Kategorier: musiker, nekrolog

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen