Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Till minne av Sixten Ehrling

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Till minne av Sixten Ehrling

Sixten Ehrling1:e hovkapellmästare Sixten Ehrling skulle i år fyllt 100 år. Oboisten Backa Katarina Eriksson minns en dynamisk dirigent.

1:e Hovkapellmästare Sixten Ehrling lämnade Operan och Kungliga Hovkapellet efter en turbulent period på 60-talet, men återkom under den sista delen av sin karriär som gäst vid flera tillfällen.

Jag anställdes 1985, och spelade med honom under den här sista perioden, och med tiden började jag undra över vad den här konflikten egentligen bottnade i. Det jag upplevde var en enormt skicklig dirigent, ganska lynnig som person, men inget exceptionellt som numera skulle kunna förorsaka så stora motsättningar.

När jag för ett antal år sedan gjorde ett litet forskningsprojekt med anledning av Kungliga Hovkapellets Förenings 90-årsjubileum gick jag igenom alla mötesprotokoll i våra arkiv. Det var intressant läsning, och jag kan bara dra slutsatsen att Ehrling var före sin tid. Mycket av motsättningarna orsakades av hans höga konstnärliga krav som vi nu ser som självklara, och snarare ställer på oss själva i första hand. Det var kanske inte helt lyckat att han både var orkesterchef och konstnärlig chef, en organisation av orkesteravdelningen som sedan länge är borta.

Sixten Ehrling gjorde en stor insats för både Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operan i stort; han drev igenom en välbehövlig utökning av orkestern, diskuterade mycket aktivt kvaliteten på gästdirigenterna (som han inte tyckte höll måttet) och gjorde mycket annat för att höja orkesterns och Kungliga operans konstnärliga kvalitetsnivå.

Vid en av hans jämna födelsedagar (det bör ha varit hans 70-årsdag) spelade vi Rosenkavaljeren på Operan, och teaterledningen sa till honom att han fick bjuda vilka han ville på födelsedagsmiddag efter föreställningen. Jag tror inte att ledningen riktigt hade budgeterat för alla de gäster han visade sig vilja bjuda, men hela Kungliga Hovkapellet med respektive firade honom ordentligt på Operaterrassen!

Backa Katarina Eriksson, hovkapellist

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen