Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Kröningstrumpeterna

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Kröningstrumpeterna

KröningstrumpeterHovkapellets trumpetare Urban Eriksson och Lars Gerdt har gjort en djupdykning i svensk musikhistoria. Resultatet är tre nybyggda kröningstrumpeter efter originalet från 1734.

Det var silversmeden Carl Lilja i Stockholm som tillverkade 12 silvertrumpeter i början av 1700-talet. Dessa finns hos Livrustkammaren i Stockholm, en i den permanenta utställningen och de övriga i lager. Det är belagt att de användes vid kungliga ceremonier och det är troligt att de kan ha ingått i orkestern då Romans Drottningholmsmusik uruppfördes 1744.

Hos Urban Eriksson väcktes redan på 1980-talet tankarna på att en gång bygga en kopia av en sådan trumpet när han såg dem utställda på Operan. Nu har hans dröm blivit verklighet och han har finansierat nybyggnation av dessa instrument.

Tillsammans med kollegan Lars Gerdt uppvaktade Urban Livrustkammaren och lyckades tillsist få tillstånd att provspela de elva instrumenten. Lars mätte upp den bästa av trumpeterna och gjorde noggranna anteckningar, utifrån vilka han sedan byggt tre trumpeter. Silversmeden Sigrid Ingela Blom har graverat alla skarvrör, vilket i sig var flera månaders arbete. Hon har även tillverkat kronorna på klockstyckena till varje trumpet. Klockstyckena är helt i silver, resten i försilvrad mässing.

På bilderna kan vi njuta av resultatet och vi får återkomma med klingande ljudexempel framöver.

Foto: Patrik Hafström

Kröningstrumpeter

Silvertrumpet_red-14_1_Krona

Silvertrumpeter

Silvertrumpeter

Silvertrumpeter

Kategorier: musiker, musikinstrument

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen