Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Berislav Klobucar är död

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Berislav Klobucar är död

Förste kapellmästare vid Operan 1972-81

Berislav Klobucar EMR

Dirigenten Berislav Klobucar, verksam som musikchef och förste kapellmästare vid Kungliga Operan i Stockholm (1972-81), har avlidit.

Vid unga år studerade han bl a för dirigenten Clemens Krauss, känd inte minst för sina samarbeten med Richard Strauss.
Han var född i Zagreb 1924, dåvarande Jugoslavien, bosatt i Österrike och verksam vid stora operahus över hela världen, först och främst vid Wiener Staatsoper där han debuterade 1953 för att där dirigera sammanlagt 1133 föreställningar.
På Operan dirigerade han över 200 föreställningar (216 föreställningar enligt vår repertoardatabas), f.f.g. 1965 med Sverigepremiären av Elektra med Birgit Nilsson. Här ledde han vidare bl a premiärerna av Mästersångarna i Nürnberg i regi av Götz Friedrich och Sverigepremiären på Die Frau ohne Schatten med Birgit Nilsson som Färgarfrun.
Han dirigerade även på bl a Metropolitanoperan samt 1964, 1967, 1968 och 1969 vid festspelen i Bayreuth. Efter åren som chef i Stockholm var han bl a chefdirigent på operan i Nice. Han blev särskilt känd för sina tolkningar av Wagner och Strauss och kom att arbeta med stjärnor som Birgit Nilsson och Plácido Domingo.

Berislav Klobučar avled i fredags i Wien, 89 år gammal.

Text: Torbjörn Eriksson, Operan. Foto: E M Rydberg


Läs gärna också Marcus Boldemans artikel om Klobucar, DN Kultur lör 21/6 2014

Klobucar var mycket omtyckt av musikerna i Hovkapellet. Så här berättade tex den nu pensionerade altviolinisten Kjell Nilsson 2008:

Första gången han kom hit gjorde han Elektra tillsammans med regissören Hartmann. När repetitionstiden började närma sig slutet kom scenens byrå och frågade om de inte behövde fler repetitioner, för det begärde ju alla kapellmästare och regissörer. ”Nej”, svarade de, ”det är klart.”

Klobucar, ”Klubban”, var en klippa som man alltid kunde lita på. Allt han ledde (till skillnad från de som dirigerade ”under Hovkapellets vana ledning”) var av hög klass. Hans särmärke var att resa sig från pallen högst en gång under en akt och då blev det musik, vill jag lova. Han kunde vara barsk men fnittrade ibland som ett barn.

Kategorier: dirigenter, nekrolog

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen