Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Andrej räddade Nötknäpparen

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Andrej räddade Nötknäpparen

En bragd

Andrej Nikolaev dirigerar Hovkapellet i Nötknäpparen

Vid den andra av två föreställningar av Nötknäpparen lördagen den 15 december insjuknade dirigenten Eva Ollikainen hastigt och blev tvungen att lämna diket ca 10 minuter in i första akten.

Efter några minuter kom kvällens inspicient ut på scenen och bad publiken att avvakta besked om vad som skulle hända, men att det sannolikt skulle bli antingen med band eller att föreställningen skulle brytas.

Det är inte ofta sådana här tråkiga saker händer, men nu kändes det extra tråkigt eftersom salongen var fylld med glada, förväntansfulla barn. Vi tyckte att det kändes sorgligt att bli tvungna att bryta med tanke på dem.

Nu råkade det vara så att en av våra musiker i violin II-stämman, Andrej Nikolaev, tjänstgjorde. Eftersom han dirigerar, blev han tillfrågad om att rädda situationen så vi skulle kunna genomföra föreställningen som den skulle vara.

Det gjorde han med den äran, föreställningen genomfördes något försenad men precis som vanligt. Publiken tackade med stående ovationer, både när han gjorde entre i diket och vid applådtacket efter föreställningen

En fantastisk insats, och vi är alla väldigt glada över att ha kunnat genomföra föreställningen trots allt. Vid såna här tillfällen är det verkligen roligt att känna hur alla ställer upp, både på och bakom scenen!

/Backa Katarina Eriksson

Andrejs egna kommentarer

Andrej Nikolaev tackar för publikens stående ovationer

Andrej själv säger att ”processorn i huvudet” gick upp på högvarv när han fick frågan om han ville dirigera. Han hade aldrig sett partituret eller dirigerat ett sånt stort verk utan repetition. Spännande, minst sagt. Han visste heller inte hur orkestern skulle reagera. Men när han klev upp på dirigentpulten och såg alla sina kollegor i orkestern kände han att ”jag är ju hemma, det här är min orkester” och det kändes plötsligt riktigt bra. Sen satte det hela igång och han hann aldrig bli nervös utan genomförde en och en halv timme i fint samarbete med orkestern och det var en härlig upplevelse.

En intressant sak, berättar Andrej, är att hans allra första verk på Kungliga Operan som nyanställd orkestermusiker i december 1997 var just Nötknäpparen. Han kunde inte drömma om att det 15 år senare skulle bli så här!

/Mikael Rydh

Intervju i SR

Länk till intervju med Andrej i SR:s ”Mitt i musiken”.

Ännu en räddning

Det är inte första gången som medlemmar ur Hovkapellet räddar en föreställning. För snart hundra år sedan, den 14 december 1913 sjöng en hornist Rodolphe i Boheme.

Foto: Peter Lundström.

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen