Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Rörigt värre!

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Rörigt värre!

Som oboist (eller engelskhornist, för den delen) är man ju otroligt beroende av rör. Oboe- och fagottinstrumenten tillhör gruppen dubbla rörbladsinstrument, och de här små munstyckena vi är så beroende av är en fascinerande företeelse.

Visst, det tar enormt mycket tid periodvis att tillverka dem och man kan diskutera och experimentera i all oändlighet hur de ska skrapas. Det går åt massor med tid att skaffa allt råmaterial (jag har lovat webmaster Rydh att skriva mer om allt det där vid tillfälle…), man ska serva alla sina hyvelmaskiner och slipa sina knivar och nytillverkade rör ska spelas på i avskildhet innan de kan användas offentligt. Men något de flesta inte tänker på, men som jag tror att alla rörblåsare med mig ständigt noterar, är hur viktiga de är för humöret!

Att gå upp kvart över sex efter att ha jobbat jättesent kvällen innan, ägna 35 minuter åt att få upp morgontrött son ur sängen och till frukostbordet, stressa till bussen, följa sonen till skolan , mötas av T-banekaos, sura människor som knuffas, komma till jobbet dödstrött och alldeles för tidigt för att det inte är någon mening med att gå hem emellan för att jag börjar klockan 11 och ändå ska värma upp, inse att dagen kommer att fortgå till framåt 23.00 eftersom jag har dubbla inställelser (eller brutet skift, som jag har lärt mig att det heter i  många andra yrken), inte hinna hem mellan rep&föreställning för att jag har ett möte, inte få träffa sonen förrän nästa dag eftersom han sover hos mormor&morfar eftersom jag jobbar kväll…

…har jag bara bra rör är det en helt OK dag!

Men är det en dålig rörperiod, när varje dag är en kamp för att låta ”som jag brukar” trots att jag verkligen har ägnat mycket och t om mer tid än vanligt åt rörtillverkning – ja, då undrar jag ibland hur jag egentligen har lyckats härda ut med de här instrumenten så många år som jag ändå har gjort. Och en dag som den jag beskrev ovan, som är ganska vanlig för mig, är plötsligt inte alls OK. Istället befinner jag mig plötsligt skrämmande nära ett totalt sammanbrott, blir lättirriterad och har svårt att hantera oförutsedda händelser.

Det allra mest irriterande med hela det här fenomenet är att omgivningen i princip aldrig hör någon som helst skillnad. Inte kan man beklaga sig heller, för det är ju inte så kul för kollegorna att lyssna på när jag klagar på mina rör….Inte undra på att myten om galna oboister inte dör ut – det är förmodligen ingen myt. Varför skulle annars världens alla oboister framhärda med att spela oboe?

Rör och verktyg

Det kanske är för att det är ett av de mest underbara instrumenten som finns?

Men bara när jag har bra rör.

2 kommentarer till ”Rörigt värre!”

 1. Erik Dobert skriver:

  Hej!
  Jag spelar klarinett, men jag skulle vilja i mitt andra liv spela Oboe, men det är inget som jag kan veta något om.
  Därför köpte jag en Oboe från Kulturskolans utförsäljning en Marlee skol Oboe för 800 kr, jag hade kvar ett rör sedan jag för en 30 år lånat en Oboe.
  Det gick fortfarande, men det rör jag köpte hos Jonas Näslund för 110kr gick bara ett litet tag och jag vet inte om jag kan få igång detta igen, ska gå ditt och se om jag kan få ett bättre.
  Nu har jag fått lämna in Oboen till Cornelia på Windcorp för bygeln för vänster lillfinger har lossnat och måste hård lödas den vickas mellan h-a och halvtonen på högersida.
  Just nu är hon sjuk hoppas hon kommer på måndag och hjälper mig.
  Jag känner mig så makt lös att jag inte har eller kan låna de verktyg som fodras för att göra rör själv.
  Vad köper man dessa hyvlar och hållare någonstans?
  Ännu gladare skulle jag vara om jag fick komma till dig och göra ett rör under ditt över seende, vad skulle detta kosta.
  Men jag vill ändå prova allt innan Oboen hamnar på hyllan.
  Jag vet ju inte ens om mina fingrar ligger kvar ordentligt när lillfingrarna ska sträcka sig till klaffarna.
  Hälsar Erik0 som inte kan släppa tanken.
  Mobil; 070-69 314 78

 2. Erik Dobert skriver:

  Hej!
  Vill bara meddela att nu sedan 2 år tillbaka får jag hjälp, samtidigt att oboen inte är något vidare bra trots flera reparationer, sprickan som är limmad läcker tydligen ändå lite fissklaffen går trögare än de andra, samt klaffen som går ner samtidigt med c klaffen går inte ner ordentligt men går ner ner när man trycker på e klaffen

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen