Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Musikerdatabasen utökad

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Musikerdatabasen utökad

Nu finns femtio nya säsonger inlagda på webbplatsen! Musiker och dirigenter från 1848 och framåt finns tillgängliga för sökning. Du som besökare kan, säsong för säsong, se Kungliga Hovkapellets sammansättning under 159 år.

Backa Katarina Eriksson botaniserar i Kungliga Teatrarnas Arkiv

Backa Katarina Eriksson botaniserar i Kungliga Teatrarnas Arkiv. Foto: Mikael Rydh

Backa Katarina Eriksson har tillbringat mycket tid i kungliga teatrarnas arkiv för att närmare fastställa vilka våra företrädare var, och vilka år de arbetade i orkestern. Huvudsakliga källor har varit Kungliga Teaterns lönelistor och anställningskontrakt och andra skrifter såsom Trobäck-Norlinds ”Kungliga Hovkapellets historia” samt diverse fotografier.

Det vi bedömer som den absolut säkraste källan är lönelistorna, de listor över hur mycket varje musiker skulle ha betalt och där sedan var och en personligen kvitterade ut sin lön. I början av perioden betalades lönen ut kvartalsvis, och mot slutet av perioden månadsvis.

Arkivmaterialet är mycket omfattande, och för att överhuvudtaget få materialet klart för publicering i rimlig tid har vi granskat en eller två listor per spelår. Vi har utgått från januari månad alternativt det aktuella årets första kvartal och vid oklarheter gjort stickprov på höstsäsongen.

  • Lönelista

    Lönelista

  • Lunta med kontrakt

    Lunta med kontrakt

Spelåret 1897/98 saknas alla verifikationer – sannolikt beror detta på flytten in i vårt nuvarande operahus. De musiker som finns med både i lönelistorna från det sista spelåret före flytten och i den första matrikeln förutsätter vi har varit anställda hela perioden, men för de som slutade eller började under det försvunna spelåret kan anställningsperioden bli ett år för kort eller för lång.

Utöver lönelistor har anställningskontrakt lästs, och i de fall där uppgifterna skiljer sig mycket finns utförliga kommentarer kring detta under respektive musiker.

Vi har lagt stor vikt vid att få fram musikernas förnamn, vilket dels gör personerna bakom namnen mer levande, dels underlättar vid identifiering av musiker med samma efternamn och liknande initialer. (Bokstäver som C, O, J och L kan vara väldigt svåra att skilja åt i 1800-talsskrift.)

Ett exempel är 3:e violoncellisten ”H. B. H. Stranensky”, anställd mellan 1873 och 1905, vars initialer visade sig dölja de ståtliga förnamnen ”Harald Bernhard Hypatius”.

På stråksidan har vi valt att gå ifrån uppdelningen violin I och II, eftersom man ofta anställdes som ”violinist”. Istället finns eventuella uppgifter om stämtillhörighet som extra information. Blåsarna anställdes som 1:e, 2:e, 3:e och 4:e man, och i de fall där vi har säkra uppgifter om befattning har vi lagt till den informationen.

Målsättningen har varit att i första hand registrera musikerna med rätt namn och rätta anställningsår så långt som det är möjligt!

Självklart kan det finnas fel i uppgifterna, och vi tar tacksamt emot rättelser och andra eventuella observationer eftersom målsättningen är att musikerdatabasen skall bli så korrekt och heltäckande som möjligt!

Här är några av musikerna i vår databas:

  • Pauline Åhman, harpist

    Pauline Åhman, harpist

  • Josef Lang, harpist, dirigent

    Josef Lang, harpist och dirigent

  • Josef Gottlieb Dente, violinist, dirigent

    Josef Gottlieb Dente, violinist och dirigent

  • Anna Lang, harpist

    Anna Lang, harpist

Vi vill återigen rikta ett stort tack till Kungliga Operans eminenta arkivarie, Helena Iggander!

Kategorier: historia, musiker

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen