Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Grammisar till hovkapellister

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Grammisar till hovkapellister

Staffan Mårtensson, en av stämledarna i Hovkapellets klarinettstämma, blev årets klassiska solist vid Grammisgalan den 30 januari. Han fick priset för sitt soloalbum Clarinetto con forza. Även orkesterns tubaist, Carl Jakobsson, har som gruppmedlem i Benny Anderssons Orkester fått del i en grammis för årets schlager/dansband.

Staffan Mårtensson, grammisvinnare 2007

Staffan Mårtensson

Staffan Mårtensson är sedan 2000 anställd i Hovkapellet. Han leder också Östergötlands Musikdagar och Linköpings Kammarmusikfestival.

”Musiken måste bjuda in lyssnaren, ha något att berätta. Min uppgift är att gestalta den.” säger Staffan. ”Det räcker inte med en vacker ton. Jag vill testa instrumentets möjligheter. Oavsett uttryck är det min uppgift att göra den levande och dramatisk.”

På skivan återfinns musik av Jonas Forssell, Carin Bartosch Edström, Fredrik Söderberg, Viking Dahl, Ingvar Lidholm, Hans Eklund och Sven-David Sandström.

Länkar
Phono Suecia
Benny Anderssons Orkester

Kategorier: musiker

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen