Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Kontrabasisten Thorvald Fredin död

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

RSSInlägg (RSS)

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Kontrabasisten Thorvald Fredin död

Thorvald Fredin, född 1928 i Söderhamn, f.d. 1: e konsertmästare i Hovkapellets kontrabasstämma har efter en längre tids sjukdom avlidit den 22 oktober 2006.

Thorvald började spela violin vid åttaårsåldern, och fortsatte sedan med kontrabas i sextonårsåldern.

Utbildning:
– 1946-1947 Folkliga Musikskolan på Ingesund
– 1947-1952 Musikhögskolan i Stockholm
– 1954-1955 Akademie für Musik und darstellende Kunst i Wien
– 1952 anställd i Hovkapellet och förste basist 1958-1994
– Medlem av Mozarteum i Salzburg, Volksoper och Österrikiska radioorkestern.
– Drottningholms kammarorkester 1952-1974.
– Var med och bildade Stockholms kammarorkester 1952 och Stockholms Sinfonietta 1980.
– Lärare vid Musikhögskolan 1961-1994.
– Utgav ”Kontrabasskolan” 1969 (som uppdaterades 1989).
– Thorvald har även framträtt i radio och på TV och utgivits på skiva (solostycken för kontrabas och piano 1975 och konserter för kontrabas och orkester 1988).
– 1980-1994 undervisade han sommartid vid ”National Youth Orchestra” i Kanada.
– LMA 1976, professors namn 1980.

Thorvald Fredin

Thorvald Fredin

Thorvald var som lärare och pedagog på Musikhögskolan mycket omtyckt och uppskattad av sina elever. Undertecknad hade förmånen att studera för Thorvald 1961-63. Hans lektioner var alltid mycket stimulerande, och han hade en förmåga att med sin kunnighet vidarebefordra sina kunskaper. Han spelade också själv mycket på lektionerna, för att visa hur man skulle öva på svåra passager. Särskilt noga var han med stråkföringen och hade gjort egna övningar för att förbättra elevernas stråkteknik.

Hans många elever har haft stora framgångar och finns utspridda i orkestrar över hela Sverige, även i Canada där Thorvald undervisade på sommaren (1980-94) finns basister som vid kontakt med operans basstämma frågar efter Thorvald Fredin.

Thorvald var som stämledare mycket noggrann, undertecknad minns att den som var först i diket bland kontrabasisterna alltid var Thorvald. Han hade den rutinen att innan föreställningen började gå igenom stämman, spela igenom solon och kontrollera att inskrivna stråk stämde. Han var också en stämledare man kunde lita på, han utstrålade trygghet i sitt musicerande och hade ett mycket vänligt och sympatiskt sätt till sina kollegor.

Thorvald spelade som stämledare av tradition på operans Magginibas (byggd 1597) och fick fram en mjuk, rund, varm och vacker ton, och det var ingen som helst tvekan vem det var som ledde basstämman.

En vän och stor musikant har gått ur tiden.

Börje Ljungkvist, Hovkapellet 1964-2002.

Kategorier: musiker, nekrolog

En kommentar till ”Kontrabasisten Thorvald Fredin död”

 1. Vladislav Cada skriver:

  Hej!
  Thorvald var min lärare vid ”Ackis”1964-1967. Det du skriver om honom stämmer till punkt och pricka. Jag blir glad och lycklig varje gång jag tänker på Thorvald. Jag undrar ofta hur hans vänliga hustru har det och vad det har blivit av deras dotter (Ingela?) som vid den tiden jag nämner var en liten flicka som lärde sig spela violin. Hennes lärare var på den tiden musikskolerektorn på Lidingö som även hade timmar på ”Ackis” där Thorvalds dotter fick sina lektioner.

  Thorvald skaffade mig flera temporära jobb vilket var till stor hjälp för min fattiga studentekonomi. De jobben var: Lorcas pjäs ”Om fem år” på Dramaten, samt ”Klas klättermus”, likaså därstädes, en turné med Riksteatern och några inspelningar på SR (musik till reklaminslag).

  Vad mig själv anbelangar så tog jag också klarinettpedagogexamen (Otteryd) 1969 och arbetade fram till pensionen som klarinettpedagog, först i Stockholm och från 1971 i Karlstad.
  Bland mina kontrabasmedstuderande fanns Pelle Danielsson.
  I Hovkapellet fanns på den tiden några blåsare som fortfarande studerade:
  klarinettisten Bergman (Hans?), mustaschprydd, flöjtisten Jerker (?), violinisten Benzi (en Rom) som tidigare hade spelat i Symfoniorkester Norrköping där jag relativt ofta vikarierade på Hille Johanssons och Affe Sundins tid.

  MVH
  Vladislav

Space2u.com© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen | Inlägg (RSS) | Kommentarer (RSS)