Kungliga Hovkapellets emblem
huvudbild

Hovkapellet hem » Noterat i noterna 1913

Kungliga Hovkapellet – Royal Swedish Orchestra

Operans orkester, med anor från 1526, är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Hovkapellet - som spelar opera, balett och konserter - är en av Sveriges största orkestrar med 105 medlemmar.

Du kan kika ner i orkesterdiket och följa orkesterns sammansättning av musiker och dirigenter säsong för säsong från 1848 till idag. Webbplatsen drivs av orkesterns medlemmar via Kungliga Hovkapellets förening. Välkommen!

Ladda ner unika ringsignaler Hovkapellet. From the History of the Royal Court Orchestra 1526-2013

Kungliga Hovkapellets musiker 2017-2018

Kategorier

Välkommen att botanisera i vårt arkiv med alla inlägg sedan webbplatsen öppnade i maj 2006:

Arkiv

Besök gärna Kungliga Operan på operan.se.

Senaste kommentarer

Noterat i noterna 1913

Den 14 december 1913 skulle Kungliga Teatern ge Bohéme av Puccini. Tenoren, Olle Strandberg, hade dock hastigt insjuknat och operaledningen behövde en ersättare.

PÅ SISTA BLADET i hornstämmans notmaterial gjorde hornisten Fredrik ”Figge” Wennberg en anteckning om vad som skedde när extra hornisten Nils Henrikson fick göra ett inhopp. Det gamla Bohéme-materialet har skickats tillbaka till förlaget Ricordi i Italien, men noteringen har Hovkapellets musiker bevarat i en inramad kopia som återges nedan.

*

”Vid gästuppträdande denna dag med amerikanska sångerskan och miljonärskan Gauthier Wenner-Gren som Mimi, råkade Operans samtlige Rodolphe-sjungande tenorer vara sjuka, varför operaledningen, som visste att det i hovkapellet fanns många ”glänsande” sångare, vände sig till ”tenorstämman” i kapellet med begäran om hjälp i nöden. Efter ovanligt snabba underhandlingar träffades överenskommelsen att en av hornstämmans tenorer skulle stiga upp från ”diket” till scenen och sjunga Rodolphe. Till detta förtroendeuppdrag utsågs den extra hornisten Nils Henrikson, som utom guld i strupen var i besittning av stämmans (hornstämmans) fördelaktigaste yttre (härtill hörde f.ö. en synnerligen välvårdad mustasch).

Han sjöng mycket vackert och klarade sin Rodolphe co’n amore.

Stockholm den 14 dec. 1913, Figge Wennberg

P.S. När det nu lät så vackert då en extra i stämman sjöng, hur skulle det då inte ha låtit, om en av de ordinarie sjungit partiet, undrar D.S.”

Notering i noter 1913

Figge Wennbergs anteckning. Foto: Mikael Rydh

Kategorier: historia, musiker

 

© Kungliga Hovkapellets förening | Om webbplatsen